Ιδρύεται το 1992 με τον τίτλο ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ – ΠΥΛΗΣ ΑΕ (ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Α.Ε.) με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Νομού Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής.
Το 2007 μετατρέπεται σε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., με διακριτικό τίτλο ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ.
Η δημιουργία μιας σύγχρονης, ισχυρής, εξειδικευμένης και οικονομικά αυτοδύναμης εταιρείας, μέσω:
α) Η υλοποίηση αναπτυξιακών ή άλλων προγραμμάτων εθνικού και κοινοτικού περιεχομένου με στόχο την προώθηση της "αειφόρου" ανάπτυξης στο νομό Τρικάλων.
β) Συμβουλευτικό Όργανο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της περιοχής στην αναπτυξιακή τους δραστηριότητα.
γ) Υποστήριξη της τοπικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
δ) Ενεργοποίηση και συντονισμός των τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Οι στόχοι και οι κατευθύνσεις του ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. προκύπτουν, αφ' ενός από την αναγκαιότητα να συνεχίσει να λειτουργεί ως Τοπική Ομάδα Δράσης στα πλαίσια υλοποίησης των κοινοτικών Πρωτοβουλιών LEADER και αφ' ετέρου από τους αντίστοιχους στόχους και κατευθύνσεις των ΟΤΑ και των ΜΜΕ της περιοχής.
Έχοντας καταγράψει και αναλύσει τα δεδομένα της έρευνας που έγινε για την περιοχή, τις μορφές παρέμβασης που υλοποιήθηκαν μέσω των προγραμμάτων LEADER I & ΙΙ και τις αποδεδειγμένα συνεχιζόμενες ανάγκες προγραμματισμού, ο γενικός στρατηγικός στόχος θα συνεχίσει να είναι η καταπολέμηση των διαρθρωτικών αιτιών της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής υποβάθμισης του νομού Τρικάλων.
Η λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε η δημιουργία του ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. και η οποία διέπει τόσο την υλοποίηση των ενεργειών του LEADER I και ΙΙ, αλλά και κάθε δραστηριότητά του, έχει σαν πρωταρχικό της σκοπό την ανασύσταση του υπό διάλυση ανθρωπογεωγραφικού ιστού της περιοχής.
Το ζητούμενο ήταν και είναι η οργανική ένταξη της περιοχής μέσα στο σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό, εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Μια ένταξη όμως που να μην ισοπεδώνει το πρόσωπο της περιοχής ή να μην το μεταβάλλει σε μια αποστεωμένη φολκλορική μάσκα, αλλά να το ανανεώνει, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιστορική συνέχεια, την παράδοση και την ιδιαιτερότητα του τόπου.
Ο γενικός αυτός στρατηγικός στόχος αναλύεται σε κάποιους επιμέρους, που είναι οι εξής: